Ido,Kenji Architectural Studio designed this amazing house in Tamatsu for a family of four on a small plot in the urban district of Osaka.

The brief was that the interior should incorporate as much natural light as possible and that the family area should be large, free of pillars, and any road-bearing walls.  Because the second floor has been rotated by 14 degrees the skylight allows light to filter into the family room on the first floor. A wall on the second floor has been inclined and, where it overlaps with the cantilevered stairs, is turned up, giving the architecture the impression of origami.

The white box exterior of the terraced house is different from anything else in the neighbourhood, giving the house its own personality and deviating from the norm of the urban landscape around it.

16

The client requested the family room (living area, dining area and kitchen) to be as large as possible without pillars or road-bearing walls, and that natural light that comes into the house, especially into the family room.

15

The house is designed for 4 members of a family with two kids. The house is placed at urban district and a small plot of only 43.21sqm in Osaka, Japan. Around the site is the mixed-use area where small houses, small factories, and small office buildings coexist without harmony.

14

First, since the site was narrow, the volume of the building took up as much of the site as possible. According to the lifestyle of the client, the bedroom of the couple and wet areas were placed in the ground floor, the family room was placed in the first floor, the rooms of children were placed in the second floor and the terrace was placed on the roof.

13

For a structural reason, the large openings were not able to open out on the road side of the first floor of the building. So, I rotated the volume of the second floor 14 degrees for the axis of the building, and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of the building became voids. The skylight was set up in the upside of the void, and is intended to allow natural light to drop on the family room of the first floor.

12 11 9 8 7 6 5 4 2 3 1