Vertical Court is a minimalist house located in Park, Singapore, designed by HYLA Architects.

The project consists of a courtyard on two levels sitting in the center of this semi-detached house. On the first level, a frangipani tree sits in the middle of a pond, framed by a timber clad box. The double volume living room and the dining room wraps around this courtyard. The second story level of the courtyard lies over the dining area and in front of the master bedroom.

The full height glass facade facing the courtyard is screened by interlocking vertical and horizontal timber members. The courtyard offers the house a lot of privacy as well as letting in light into the center of the house. It also acts as a buffer against noise from a major road a distance away.

verticalcourt02

verticalcourt03

verticalcourt04

verticalcourt05