This modern spaceship of a house can be found on the slopes of Lake Lugano in Switzerland. Insanely crisp minimal design along with amazing scenic settings provide us with a sight that is nothing short of an architectural masterpiece.

Lake Lugano House

Great attention is given to the environmental aspects, as the use of geothermal energy, roof gardens, the choice of highly efficient low-emittance glass insulated with argon gas, to optimize the thermal efficiency of the shell and the use of natural sun shading as the placement of deciduous trees in the south-west area of the building.

Lake Lugano House
Lake Lugano House

The residence and office, designed by Milan-based architect Jacopo Mascheroni of JM Architecture for a financial consultant and her family, consists of two sections: a rounded glass pavilion and a reinforced concrete structure that is partially inserted into the mountain.

Lake Lugano House

Lying on the slope of a hill, on the shores of Lake Lugano, the villa consists of two volumes organized on different levels due to the particular topography of the site.

Lake Lugano House
Lake Lugano House
Lake Lugano House

A polygonal shaped glass pavilion with rounded edges stands above a linear underground block.

Lake Lugano House
Lake Lugano House

The living and dining room, the kitchen and storage spaces are located in the pavilion, while bedrooms, bathrooms and garage are in the lower level.

Lake Lugano House
Lake Lugano House
Lake Lugano House
Lake Lugano House

Each level relates itself with independent outdoor spaces, which are closely related with the interiors.

Lake Lugano House
Lake Lugano House

The glass pavilion overlooks two very defined areas: the first toward the mountain, is a very private zone resulted in the area between the property line and the building setback line according to the local building code.

Lake Lugano House

The second is a garden overlooking the lake. In the same way, the bedrooms face a garden enclosed by the building and the perimeter wall.

Lake Lugano House
Lake Lugano House

The ring, obtained between the perimeter wall above and the pavilion, amplifies the interior space, with seems much larger than what it actually is. The ring-like space, that embraces the building on the north side, grants constant ventilation and natural light to the living areas, also due to the white cladding of the perimeter wall and white gravel which reflect the sunlight coming from the south.

The horizontal treatment of the perimeter wall emphasizes the scenography, creating moving shadow effects according to the different position of the sun in the sky. At the same time, a night-time artificial light scene is the ideal reverse field for the lake panorama.

Lake Lugano House
Lake Lugano House

All the additional functions of the pavilion are contained in a central lacquered wood block which acts as a sort of a thick penetrable wall that separates the kitchen from the living room without dividing the space with doors, and in which are located the powder room, the kitchen, the stairs, bookcases, all mechanical systems and the technological and audio-video equipment.

Lake Lugano House